Nyheter Restauranger Stockholm

De öppnade två nya ställen – under tre månader

Det blev en hektisk vår för Fredrik Ander och Anna Ungh, bägge Stockholmskrögare med många år bakom sig inom branschen. Nu la

ddar de inför första hösten med både Södermalmskrog och bistro på Lidingö.  

Efter öppningen av Plais på Södermalm i vintras, slog de inför sommaren upp portarna till bistron Bibliothek på Lidingö. Medan man med den första siktat på en “stimmig och intim kvarterskrog”, vill man i den andra bygga en större bistro där man även erbjuder lunch och catering. 

– Plais skulle vi öppnat för över fyra år sedan, men byggproblematik ledde till att allt blev otroligt försenat. Under den perioden sprang vi på lokalen på Lidingö där Bibliothek huserar. Vi har visserligen länge haft idéer kring flera projekt, men absolut inte under samma år… Men så blev det som det blev och vi kände att, “vi kör!”, säger Anna Ungh.  

Vällagad mat i tidigare bibliotek

Att den senaste restaurangen skulle ligga på just Lidingö var inte heller planerat – men då lokalen var “perfekt” – som namnet tyder belägen i ett gammalt bibliotek – för det parhästarna drömde om fanns ingen riktigt återvändo. Anna Ungh betonar dock att de, trots placering på den allmänt välbärgade ön, inte vill klassa bistron som ”finare”.  

– Det ska vara ett ställe med lunch/middag/take-away/catering-lösningar av alla slag. Den röda tråden är dock vällagad mat som håller en jäkligt bra nivå. 

Kämpigt att hitta personal

Den första sommaren har gått över förväntan – men självklart också inneburit utmaningar. På Södermalmskrogen, som ligger på en bakgata med entrén aningen dold i ett valv, har en sådan varit att synas. Även på Lidingö har man fått jobba med att förmedla att man faktiskt finns. Därtill har även personalfrågan varit en utmaning. 

– Eftersom Lidingöbistron är modell större får vi, som många andra i branschen, kämpa på med personalen i dagsläget, säger Anna Ungh.

Vad det gäller framtiden ligger huvudfokus på att säkra leveransen och kvaliteten. Och att hålla personalen stimulerande – och såklart att ha kul. 

– Vi startade ju Bibliothek inför sommaren och har till stor del drivit stället under semestertider.  Nu ser vi fram emot hösten och vintern när Lidingöborna är tillbaka på ön, säger Anna Ungh. 

Du kanske också gillar…