Under Coronapandemin som bröt ut år 2019 har regler och restriktioner hunnit ändra sig många gånger. Under de nästan 2 år som vi befann oss i denna pandemi är det inte konstigt att man tillslut hade svårt att ha koll på de nya restrikoner som togs fram från regeringen. När det gällde att nöja och unna sig var det inte lätt med resriktionerna. En maxgräns gjorde det svårt för företag, då mycket av ansvaret låg på dom hur maxgränsen av antal personer i en byggnad skulle hanteras.

När det gäller just restaurangbranschen var det mycket fokus på max antal personer, men här var det inte endast på en yta – det var också per bord.

Hur ser restriktionerna ut idag?

Jo, under pandemins gång har restriktionerna varit allt mellan 8 personer per bord enda ner till 4 personer per bord när pandemin hade brytits ut som värst. Kraven var även att borden mellan sällskapen skulle ha minst en meters mellanrum mellan borden och de andra sällskapen. Öppetiderna kunde också regleras för att undvika folkmassor. I dagsläget finns inga restriktioner kvar, då Covid-19 inte längre klassas som en samhällsfarlig sjukdom.

Från och med den 1 april 2022 försvann de restriktioner som hade införsts. Dock så är sjukdomen fortfarande smittsam och finns bland oss i samhället. Därför finns fortfarande rekommendationer till restaurangerna och allmänna platser att försöka minska trängsel, men det är inte längre krav. Alla har nu tillsammans ett ansvar att stanna hemma när de har symptom för Covid-19. Vi kan tillsammans minska smittan genom att ta ansvar och undvika trängsel så mycket som möjligt.

Som svar på din fråga – i nuläget finns ingen maxgräns på hur många personer som får sitta vid samma bord på restaurangerna. Vi får njuta av stora sällskap och äta (förhoppningsvis) god mat tillsammans igen! Vi hoppas att vi alltid kommer att få njuta av detta, bara vi tillsammans tar vårt ansvar och minskar smitta.