Gnocchi di ricotta burro e salvia
Recept Tips

Gnocchi – ”Pasta”-sorten som passar allt!

Det är svårt att inte älska gnocchi, denna italienska pastasort som smälter i munnen och passar till en mängd olika rätter. I den här artikeln tar vi en närmare titt på gnocchi och varför det är så populärt, samt delar med oss av några läckra gnocchi recept som du kan prova hemma. Vi kommer även att diskutera skillnaden mellan gnocchi och andra pastasorter, för att ge dig en djupare förståelse för denna fantastiska maträtt.

Vad är Gnocchi?

Gnocchi är små, mjuka bollar gjorda av potatis, mjöl och ägg. Ursprungligen från Italien, har gnocchi blivit en favorit bland matälskare över hela världen tack vare dess mångsidighet och rika smak. Gnocchi kan serveras med en mängd olika såser, såsom pesto, tomatsås eller en krämig ostsås, och kan även kombineras med kött, fisk, grönsaker och ost för att skapa en mättande och välbalanserad måltid.

Gnocchi vs Gnocchi Pasta

 Många tror att gnocchi är en pastasort, men faktum är att det finns vissa skillnader mellan gnocchi och pasta. Gnocchi är oftast baserat på potatis och är därmed mer mjukt och fylligt än traditionell pasta, som vanligtvis görs på vetemjöl och vatten. Gnocchi kan även göras på andra baser, såsom ricotta eller grönsaker, vilket gör det till en mer mångsidig maträtt än pasta.

Gnocchi Recept: Klassiska Gnocchi 

Att göra gnocchi hemma är enklare än du kanske tror. Allt du behöver är potatis, mjöl, ägg och en nypa salt. Här är ett enkelt recept för klassiska gnocchi som du kan prova hemma:

Ingredienser:

 • 1 kg potatis
 • 300 g vetemjöl
 • 1 ägg
 • 1 nypa salt

Instruktioner:

 1. Koka potatisarna i saltat vatten tills de är mjuka. Låt dem svalna något och skala dem sedan.
 2. Mosa potatisarna med en potatispress eller gaffel och tillsätt mjölet, ägget och saltet.
 3. Blanda ingredienserna väl och knåda degen tills den är smidig och inte klibbig.
 4. Dela degen i bitar och rulla ut varje bit till en lång ”orm”. Skär ”ormen” i små bitar, cirka 2-3 cm långa.
 5. Koka gnocchi i saltat vatten tills de flyter upp till ytan. Ta bort dem med en hålslev och servera dem med din favoritsås.

Gnocchi med olika smaker

Förutom klassiska gnocchi kan du även experimentera med olika smaker och ingredienser för att skapa unika och spännande gnocchirätter. Här är några idéer för att ta dina gnocchi till nästa nivå:

Gnocchi med spenat och ricotta:

 • 500 g ricotta
 • 200 g spenat, förvälld och finhackad
 • 200 g vetemjöl
 • 1 ägg
 • Salt och peppar

Blanda ricotta, spenat, mjöl och ägg tillsammans, och smaka av med salt och peppar. Följ sedan samma instruktioner som för klassiska gnocchi.

Sötpotatisgnocchi:

 • 1 kg sötpotatis
 • 300 g vetemjöl
 • 1 ägg
 • 1 nypa salt

Följ samma steg som för klassiska gnocchi, men använd sötpotatis istället för vanlig potatis. Sötpotatisgnocchi passar särskilt bra med salvia och smör.

Gnocchi med rödbeta:

 • 1 kg rödbetor, kokta och skalade
 • 300 g vetemjöl
 • 1 ägg
 • 1 nypa salt

Mosa rödbetorna och följ sedan samma instruktioner som för klassiska gnocchi. Rödbetsgnocchi får en vacker, djupröd färg och passar utmärkt med en getostsås.

Vilken sås ska jag använda till mina Gnocchi?

Gnocchi passar till en mängd olika såser, och valet av sås beror helt på din personliga smak och vilken typ av gnocchi du har gjort. Här är några förslag på såser som passar perfekt till gnocchi:

 • Tomatsås: En klassisk tomatsås med vitlök, lök, basilika och olivolja är alltid ett säkert kort. Servera med riven parmesan för en extra smakrik måltid.
 • Pesto: Grön basilikapesto eller röd soltorkad tomatpesto passar utmärkt till gnocchi, och ger en fräsch och smakrik kontrast till de mjuka gnocchibollarna.
 • Krämig ostsås: Gorgonzola, taleggio eller annan krämig ost blandad med lite grädde och smör skapar en ljuvlig sås som passar perfekt till gnocchi.
 • Svampsås: En sås med blandade skogssvampar, vitlök, timjan och grädde är både mustig och smakrik, och passar särskilt bra till höst- och vintermånaderna.

Avslutningsvis

Gnocchi är en underbart mångsidig och smakrik pastasort som passar allt. Genom att experimentera med olika ingredienser och såser kan du enkelt skapa en mängd olika rätter som passar både vardag och fest. Oavsett om du föredrar klassiska gnocchi med en enkel tomatsås, eller om du vill prova något mer äventyrligt som sötpotatisgnocchi med salvia och smör, är gnocchi en rätt som alltid kommer att kunna leverera en trevlig middag.

Frågor & Svar

Vad äter man till gnocchi?

Gnocchi kan serveras med en mängd olika såser och tillbehör, såsom tomatsås, pesto, krämig ostsås och svampsås. Dessutom kan gnocchi kombineras med kött, fisk, grönsaker och ost för att skapa en mättande och välbalanserad måltid.

Är gnocchi glutenfritt?

Traditionellt gnocchi är inte glutenfritt eftersom det innehåller vetemjöl. Dock kan du göra glutenfria gnocchi genom att använda glutenfritt mjöl istället för vetemjöl i receptet.

Hur vet jag när gnocchi är klart att serveras?

När du kokar gnocchi vet du att det är klart när bollarna flyter upp till ytan av vattnet. Detta brukar ta några minuter, beroende på storleken på gnocchibollarna.

Kan jag förbereda gnocchi i förväg och frysa in det?

Ja, du kan förbereda gnocchi i förväg och frysa in det. Lägg gnocchi på en bakplåtspappersklädd bricka och frys in dem först separat, så att de inte klibbar ihop. När de är frysta kan du överföra dem till en fryspåse eller behållare och förvara dem i frysen tills det är dags att använda dem. Koka sedan gnocchi direkt från frysen utan att tina dem först.

Du kanske också gillar…