Hur du kokar ris
Recept

Hur kokar man ris?

När man kokar ris blir det oftast bränt i botten, för klibbigt eller för torrt… Ja, det är en konst att koka ris på spisen, men hur kokar man ris egentligen? Troligtvis så finns det en del där ute som alltid har problem med att riset inte blir som man tänkt sig. Ofta så låter man detta gå förbi obehindrat, för ”det är ju så det är”. Faktum är att man faktiskt kan undvika de flesta av de typiska misstagen som ofta sker när man kokar ris.

Här nedan kommer vi att förklara grunderna i att koka ris, och även ge lite tips som kan hjälpa dig genom de vanligaste problemen. Såhär gör du för att få ett fint och fluffigt ris, på så enkelt sätt som möjligt!

Hur man kokar ris

För 4 personer

  • 6 dl Vatten
  • 3 dl Jasminris
  • ½ tsk Salt

Gör såhär

  1. Skölj av riset, antingen i en sil eller från kastrull. Riset är tillräckligt rent när vattnet inte längre är grumligt.
  2. Koka upp vatten i en kastrull
  3. Rör i riset och salt.
  4. Sätt på ett lock och sänk till låg värme. 1an / 2an brukar oftast räcka.
  5. Låt sjuda i 12 minuter eller gå efter den tid som står på förpackningen som du har där hemma.

OBS! under tiden som riset sjuder, lyft inte på locket då riset ångkokas.

6. Ta bort riset från plattan och låt det vila minst 10 minuter under lock.

TIPS!

Smaksätt ditt ris med 1 tsk grönsaksbuljong i pulverform. Tillsätt buljongen i det kokande vattnet.  

Supergott när man vill ha extra smaker till middagen.

Klart!

Du kanske också gillar…