Hur man gör en lyxig afternoon tea hemma
Artiklar Tips

Hur man gör en lyxig afternoon tea hemma!

Att fånga essensen av brittisk kultur är ingen lätt uppgift, men om det finns något som kommer nära att erbjuda en smakfull bit av Storbritannien så är det traditionen med afternoon tea. Denna ritual, som omfamnats av många runtom i världen är en utsökt ursäkt för att njuta av lyxiga godsaker på eftermiddagen.

Lyckligtvis behöver du inte åka till England för att njuta av detta ögonblick – här är en guide om hur du kan skapa en lyxig afternoon tea-upplevelse hemma!

Historien om afternoon tea

Afternoon tea uppkom under tidigt 1800-tal i England som en tradition för den engelska överklassen. Denna tradition har sedan blivit populär även i andra länder.

Den tid då människor plockade upp traditionen varierade, men det var alltid på eftermiddagen. Det finns heller inga strikta regler för vad som ska serveras, men det finns några klassiker som är vanligt förekommande. Dessa inkluderar tekakor, scones, marmelader, grädde och olika sorters småkakor.

Välj ditt favoritte

Vi börjar med det mest grundläggande för sittningen som är te. Traditionellt sett dricker man Earl Grey eller Darjeeling, men det finns inga strikta regler. Kanske gillar du rooibos, grönt te eller kanske en speciell blandning från ett exotiskt land? Hemligheten är att välja ett te du älskar och koka upp det ordentligt.

Rätt utrustning

Även om det är frestande att hälla upp ditt te i muggen du vanligtvis använder, är en del av upplevelsen att använda rätt utrustning för din sittning. Detta inkluderar en tekanna, en sockerströare, små smörkakor och självklart små lyxiga teskedar. Om du kan, prova även på att använda porslin då det har en speciell känsla och gör hela upplevelsen ännu bättre.

Maten som serveras

Man kan säga att maten är hjärtat av ett lyxigt afternoon tea. Vanligtvis börjar man med smörgåsar, sedan scones och till sist småkakor eller bakelser. En klassisk kombination innefattar rökt laxsmörgås, tonfisksmörgås, scones och jordgubbssylt, samt småkakor av olika slag. Men det är viktigt att komma ihåg att du kan variera detta på vilket sätt du vill och du kan till och med kombinera en brunch med din te-upplevelse som bland annat yoghurt eller havregrynsgröt.

Elegant presentation

Ett av de mest underbara inslagen i ett lyxigt afternoon tea är presentationen. Var inte rädd för att dra nytta av detta och skapa något så vackert att det nästan är synd att äta det. Porslinet bör vara av hög kvalitet, smörgåsarna ska vara noggrant snittade och kakorna bör vara lika färgglada som de är läckra. Dessutom används oftast ett tårtfat för att skapa en känsla av högtid och lyx.

Slutligen

Nu när du vet hur man gör den perfekta lyxiga afternoon tea hemma, varför inte bjuda in några vänner för en oförglömlig eftermiddagste-upplevelse? Kom ihåg, en stor del av denna upplevelse är att dela det med personerna du älskar mest. Så brygg upp lite te, lägg fram de bästa kakorna och njut av en underbar stund tillsammans. Lycka till!

Vanliga frågor

Vilket te är bäst att använda för afternoon tea?

Det finns ingen rätt eller fel te att använda för afternoon tea. Det beror på din personliga smak och preferenser. Traditionellt sett brukar Earl Grey eller Darjeeling användas, men välj ett te som du gillar och njut av det.

Finns det några vegetariska alternativ för smörgåsarna?

Absolut! Du kan använda vegetariska alternativ som till exempel avokado och tomat, eller utsökt ost och grönsaker som gurka och sallad. Det finns många kreativa vegetariska smörgåsrecept att inspireras av.

Kan jag göra mina egna scones istället för att köpa färdiga?

Självklart kan du göra egna scones. Det kan till och med vara roligare och mer tillfredsställande att baka dem själv. Det finns många fantastiska recept tillgängliga online som du kan prova.

Kan jag servera något annat än småkakor som dessert?

Självklart kan du vara kreativ med din dessert! Du kan servera några exklusiva bakelser, chokladtryfflar eller till och med en elegant fruktsallad. Det viktigaste är att välja något som du tycker om och som passar till afternoon tea-upplevelsen.

Du kanske också gillar…