Kommer AR-Teknologi Revolutionera Restaurangindustrin
Artiklar

Kommer AR-Teknologi Revolutionera Restaurangindustrin?

Augmented Reality, eller förstärkt verklighet som det ibland kallas på svenska, var en revolutionerande ny teknik som har utvecklats genom åren främst som en nisch för teknikintresserade. Men ända sedan Niantics Pokémon Go (2016) slog stort så spred sig idén om AR för allmänheten då nästan alla hade en smartphone. Microsoft försökte innan dess marknadsföra sin Hololens, men var då bunden till ett exklusivt headset som inte var en succé. Innan vi går in i hur AR nu påverkar restaurangbranschen och vilka möjligheter behöver vi kort gå över vad AR är och hur det fungerar.

AR och VR, vad är skillnaden?

Virtual Reality, eller virtuell verklighet, är ett program som låter dig se programmet från insidan via ett VR-headset. Du kan vanligtvis kunna interagera med programmet via speciella kontroller du har i händerna. AR visar verkligheten med ett filter som kan som förstärker upplevelsen. Säg att du läser en meny på en restaurang och får upp val som inkluderar recept eller en video på hur rätten lagas.

Två typer av AR

Det finns i huvudsak två sorters AR-teknologier. Den ena är speciella glasögon eller en glaspanel man sätter framför ögonen. När man tittar genom glaset ser man allt precis som vanligt, fast glaset lägger till hologram av det program man har igång. Då glasögonens kamera läser av allt framför en så kan man helt enkelt använda händerna för att flytta eller interagera med vad som än visas. Till exempel kan man spela bingo på köksbänken samtidigt man lagar mat eller så kan man ha ett möte med folk världen över och se dem som om de satt i rummet med dig.

Den andra versionen av AR och den som är vanligare idag är användningen av en smartphone eller tablet. Enhetens kamera ser omgivningen och använder sedan skärmen för att visa en modell som ett filter på skärmen. Pokémon Go som exempel var rätt simpel och visade helt enkelt en modell över vanliga kameraskärmen, oavsett omgivning. Andra program, som till exempel IKEA Place, låter dig skanna ditt rum, hus eller din lägenhet med kameran för att sedan placera olika möbler och testa hur det skulle se ut.

Förstärkt restaurangupplevelse

Den andra typen av AR har varit allt mer populär de senaste åren då det enda som krävs är en kamera från en bärbar enhet. För restauranger och restaurangbesökare innebär det ett flertal chanser till en förgylld upplevelse, vissa enkla, andra mer avancerade. Det första som en hel del barer och restauranger runt om i världen har börjat göra är att integrera AR med sina menyer. Via telefonen kan man nu ofta rikta telefonen mot en meny och se genom kameran hur en maträtt kommer se ut när man pekar på eller säger ett menyval. En del restauranger har även lagt till andra AR delar som underhållning medan man väntar på maten. Det kan vara allt från mindre kortfilmer till interaktiva moment där man kan leka med den modell som visas på bordet.

En av de största AR-projekten inom restaurangbranschen är däremot Dinner Time Stories, ett projekt skapat av belgarna Filip Sterckx och Antoon Verbeeck under deras företag Skullmapping. Genom att använda sig av stora projektorer har de gjort matbordet i restaurangen till skärmen. Bordet visar en kortfilm som följer karaktären “Le Petit Chef” genom resan att laga maten man precis beställt. Är fisk på menyn så fiskar den lilla kocken upp fisken, grönsaker odlas och skördas. Till sist serveras maten i takt med att filmen är slut. Dinner Time Stories visades i Sverige under 2018 och 2019.

Har AR en framtid i restauranger

Har AR en framtid i restauranger?

Ja, i måttlig grad. För mycket AR kan kännas som en överdriven gimmick, istället för en liten rolig extradel. Eftersom man dessutom alltid behöver ha en specifik app för att kunna se AR-modellerna måste en restaurang se till att inte bli beroende på dessa. Vi ser däremot fram emot vad som kan komma i framtiden.

Du kanske också gillar…