Amerikansk pizza
Tips

Pizzans historia, från Napolitansk tradition till en global favorit

Pizza är en ikonisk maträtt med en rik historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Ursprungligen kommer pizza från Neapel i Italien och har sedan spridit sig över hela världen, där den har blivit en älskad favorit bland människor i alla åldrar. Låt oss utforska pizzans fascinerande resa genom historien och upptäcka vad som gör den så speciell. I slutet av artikeln kommer du iväg få recept på olika viktiga delar av pizzan.

Pizzans historia

Historien om pizza börjar i Neapel på 1700-talet. Där anses den äldsta formen av pizza, känd som ”Pizza Margherita”, ha uppstått. Historien säger att kung Umberto I och drottning Margherita av Italien besökte Neapel år 1889. Pizzabagaren Raffaele Esposito skapade då en pizza med färsk mozzarella, tomater och basilika för att hedra drottningen. Denna enkla kombination av ingredienser representerade de italienska flaggans färger och fick namnet ”Pizza Margherita”. Denna speciella händelse tros ha bidragit till pizzans popularitet och spridning över landet och världen.

Pizzasås – en viktig komponent i smakupplevelsen

En viktig ingrediens i pizza är tomatsås. Tomater kom ursprungligen från Sydamerika och introducerades till Europa efter Christopher Columbus upptäckt av Amerika. När tomater blev en vanlig del av den italienska maten användes de som en viktig komponent i pizzabakning. Tomatsåsen ger pizzan dess karaktäristiska smak och saftighet. Traditionellt tillagas tomatsåsen med färska tomater, olivolja, vitlök och basilika. Det är den perfekta basen som ger pizzan en härlig smakexplosion.

En annan viktig faktor för att skapa en autentisk pizza är pizzadegen. Den napolitanska pizzadegen har speciella egenskaper som skiljer den från andra pizzatyper. Den är tunn, mjuk och luftig samtidigt som den har en krispig kant. Den traditionella napolitanska pizzadegen är gjord av mjöl, jäst, vatten och salt. Den måste jäsa länge för att utveckla sin karakteristiska textur och smak.

Napolitansk pizza – ett kulturarv

En berömd pizzastil är napolitansk pizza, som också är erkänd som en del av Unescos immateriella kulturarv. Napolitansk pizza är känd för sin enkelhet och äkthet. Den tillagas i en vedeldad stenugn vid mycket hög temperatur. En äkta napolitansk pizza har en tunn bas med en mjuk och luftig kant. Den traditionella napolitanska pizzan har strikta regler för sina ingredienser och tillagningssätt. Den innehåller endast San Marzano-tomater, buffelmozzarella, extra jungfruolivolja och färsk basilika. Den tillagas snabbt på hög temperatur för att skapa en perfekt balans mellan krispighet och mjukhet.

Pizzan har spridit sig över hela världen och anpassats till olika kulturer och smaker. Det finns nu otaliga variationer och stilar av pizza, från den amerikanska tjockbottnade pizzan till den tunna och krispiga italienska pizzan. Pizzatoppings kan variera från traditionella kombinationer som pepperoni, champinjoner och gröna paprikor till mer exotiska ingredienser som ananas, kyckling och fetaost.

Pizzasallad – en krispig kontrast

Vid servering av pizza är den klassiska kombinationen av pizza och pizzasallad vanligt förekommande. Pizzasallad som på pizzeria är vanligtvis en blandning av färsk knaprig vitkål, olja och vitvinsvinäger. Den serveras vid sidan om pizzan och ger en frisk och krispig kontrast till den varma och smakrika pizzan. Se längre ner för recept!

Avslutningsvis

Idag är pizza en maträtt som älskas och uppskattas över hela världen. Den har blivit en stapelvara på restaurangmenyer, snabbmatskedjor och även hemma när man vill njuta av en lättlagad och smakrik måltid. Pizzans mångsidighet och möjlighet att anpassa den efter individuella smaker och preferenser är en av anledningarna till dess popularitet.

Så oavsett om du föredrar en klassisk napolitansk pizza, en djup pan pizza eller en egen skapad kreation, så finns det något som tilltalar alla smaklökar. Utforska pizzans oändliga värld och njut av denna tidlösa favorit på ditt eget personliga sätt.

Recept på pizzasallad som på pizzeria:

 • 500g Vitkål
 • 0,5 dl rapsolja
 • 3 msk vitvinsvinäger
 • Salt
 • Peppar

Gör så här:

 1. Strimla vitkålen tunt. Salta kålen och blanda ordentligt.
 2. Addera oljan, vitvinsvinäger och peppar och rör om.
 3. Låt gärna stå någon timme innan servering.

Italiensk Pizza Recept:

 • 4 dl vatten
 • 25g jäst
 • 3 msk olja
 • ¾ tsk salt
 • 8 dl mjöl

Gör så här:

 1. Smula jästen i en stor bunke. Tillsätt vatten, olja och salt. Rör om tills jästen har löst upp sig. Tillsätt mjölet i omgångar och arbeta samtidigt med degen i cirka 5 minuter för hand. Täck över bunken och låt degen jäsa i minst 12 timmar.
 2. När timmarna har gått, sätt ugnen på 250 C °.
 3. Kavla ut degen på ett mjölat underlag. Kavla sedan ut degen till storlek som ett bakplåtspapper. Förgrädda degen i cirka 5 minuter i ugnen, för att sedan tillsätt pizzasås och valfria ingredienser.
 4. Skjutsa in pizzan i ugnen igen i cirka 12 minuter eller tills osten har en fin färg.

Vi hoppas att denna artikeln har hjälpt till med pizza-bakandet, eller bara gett dig mer information om dess historia!

Du kanske också gillar…