Göteborg Restauranger

Bästa restaurangerna i Göteborg

Senast uppdaterad: 2022-11-22

Om du letar efter de bästa restaurangerna i Göteborg, Göteborgs bästa restauranger, kan du leta via den här listan. Här hittar du allt från fina restauranger till avslappnade kaféer – det här är i många fall även de ställen som lokalbefolkningen väljer att äta på. De allra flesta fungerar oavsett tidpunkt på dagen och anledning. Kanske letar du efter dejtingtips, tips på lunchställen eller ett bra val för en familjemiddag / födelsedagsfirande. Oavsett vad, så finns det något till alla! Här kommer topplistan:

 • 28+

28+ I göteborg

Omdöme: 5/5

28+ öppnade dörrarna för första gången 1985 och håller samma höga klass än idag. Skaparen Ulf Johansson, driver alltså, enligt många, Göteborgs bästa restaurang! Bevisligen, eftersom de år efter år behåller sin stjärna i Guide Michelin. Här går det att välja på avsmakningsmeny och i rätter från à la carte-menyn. På grund av dess variationer så passar det både för att fira in födelsedag, men också för att fira in en högtid. Bland rätterna finns makrill med gurka, fläder och kaviar. Slätvarsfilé med sparris och körvel. De kan även sin dessert där den klassiska gateau marcel-tårtan med vit choklad och rabarber blivit till paradrätt. Har du åldern inne, så kan du även passa på att prova något från deras vinbar och vinkällare i världsklass.

 • Bhoga

Bild på ett uppdukat bord

Omdöme: 4/5

Det krävs kunskap, lust och självkänsla för att vara så uppfinningsrikt som gänget på Bhoga. Så är det också en av de bästa restaurangerna i Göteborg, som har utmärkt sig tillräckligt för att få en stjärna i Guide Michelin flera år i rad. Den säsongsanpassade, väl sammansatta och goda maten bjuder på en upplevelse utöver det vanliga. På Bhoga är det en slags avslappnad lyx som råder. Man upplever det som en finkrog, vilket inte är så märkligt med tanke på dess Guide Micheline. Däremot skapar de en skön och avslappnad känsla. Utöver Michelin så prisades de för ”Sustaniable gastronomy”-utmärkelsen. Då deras val av råvaror och mer specifikt närproducerade råvaror både håller ett bra mått och är klimatsmart. Här erbjuds skandinaviska rätter på skandinaviska råvaror, där endast fantasin sätter gränser. På menyn hittar du rätter som även matchas fint med den tillhörande vin- och öllistan från många mindre producenter. Utöver detta har de briljant personal som är vänlig, lyhörd och in i minsta detalj kunnig. Den nämnda vinmenyn innehåller även biodynamiska viner och naturviner för den som uppskattar det.

 • Restaurang Gabriel
Bild på skaldjur
Omdöme: 5/5

Den här Michelin-stjärniga restaurangen var ett för alla matintresserade som besöker Göteborg. Kocken Gabrielsson serverade här moderna svenska rätter med fokus på säsongens lokala råvaror. Menyn ändrades ofta, men man kunde alltid förvänta sig rätter som var både uppfinnelserika och läckra. Tyvärr är restaurangen i dagsläget nerstängd för renovering från och med den 1 september förra året, men öppnar förhoppningsvis upp på nytt inom snar framtid!

Något annat som även stängt ner i samband med denna nerstängning är ”feskekörka”, som var bottendelen av Restaurang Gabriel. Här fanns det mycket skaldjur att köpa, och ansågs av många vara en sådan plats man helt enkelt inte får missa. Vissa kände inte ens till restaurangen på övervåningen, utan feskekörkan nyttjades som en saluhall för inköp av lokala skaldjur. Utöver att hämta upp skaldjur till dagens matlagning så kunde man även här köpa en lunchlåda för dagen, helt enkel färdig mat, som var väldigt populärt.

Av recensioner att döma, så var det just såhär det sågs på:

”En riktigt matnyttigt marknad med det bästa havet kan erbjuda och symbolen för Göteborg sedan generationer tillbaka. Ett landmärke som de flesta Göteborgare och en hel drös av turister har besökt åtminstone en gång i livet.
-Dessutom innehåller platsen restauranger där en av dom kan räknas som den bästa fiskrestaurangen i Göteborg (om inte hela Sverige) med en riktig mästare på att öppna ostron.” 

Detta är taget från ett omdöme lämnat på Tripadvisors hemsida.

 • Sjömagasinet

Omdöme: 4/5

Sjömagasinet är en av Göteborgs mest älskade restauranger, tack vare sitt fantastiska läge vid vattnet och sina utmärkta fisk- och skaldjursrätter. Menyn ändras dagligen för att se till att endast den färskaste fisken och skaldjuren används, men du kan alltid förvänta dig klassiker som räkskagen och hummersallad. Att menyn ändras dagligen är vad som fått Sjömagasinet att bli en så stort som det blivit, eftersom man inte på samma vis som på andra ställen hinner tröttna på maten innan dess att man besöker dem på nytt.

Av att döma av bilder så kan man även se att rummen är byggda väldigt kompakt, vilket i sig skapar en helt annan atmosfär än om du besöker en lite större restaurang. Ett annat tillskott till atmosfären är att de mesta är gjort i trä, så som stommarna, stolarna och väggarna.

Helt klart ett ställe att prova på om man inte tidigare gjort detta! 

 • Fiskekrogen

Bild inne från fiskekrogen
Omdöme: 4/5

Fiskekrogen är en annan utmärkt fisk- och skaldjursrestaurang i Göteborg. Den här restaurangen är lite mer avslappnad än Sjömagasinet, men maten är lika god. På menyn finns både traditionella svenska rätter och mer moderna skapelser, alla tillagade med de färskaste fisk- och skaldjuren. 

 • Bord 27

Omdöme: 3/5

Liten kvarterskrogen med gott om hjärterum för trevligt folk, härligt tugg och goda smaker. Allt inramat av en de som de själva kallar ”en jädra massa kärlek”. Bord 27 är även en systerkrog till Restaurang Natur.

 • Restaurang Natur

Bord hos Restaurang Natur

Omdöme: 4/5

”På Restaurang Natur serveras jordnära smaker i säsongens alla toner. Med en trivsam puls i lokalen, och en tanke bakom varje tugga. Med smakrika naturviner på hyllorna, och ett äventyr i varje glas.” Från hjärtat och ibland från vettet.”

 • SK Mat & Människor

Omdöme: 5/5

SK Mat och Människor serverar mat och dryck från den svenska smaktraditionen. På menyn finns 12 olika rätter gjorda av lokala råvaror. Det finns även tre avsmakningsmenyer. Det mest speciella med SK Mat och Människor är att de har ett kök utan väggar. Köket är nämligen mitt i matsalen och all mat tillagas framför gästerna.”

 • Basque

Baren hos Basque

Omdöme: 3/5

Basque är ett utmärkt val för spansk mat i Göteborg. Menyn innehåller klassiska baskiska rätter som pintxos (små snacks) och tapas, samt mer omfattande huvudrätter. Restaurangen har en avslappnad och informell atmosfär, vilket gör den perfekt för en avslappnad måltid.

 • Teatergatan

Teatergatans bar

Omdöme: 5/5

Teatergatans kök är ett modernt brasserie där smaker från hela världen möter klassiska bistrorätter med en tvist och du som gäst erbjuds flera olika sätt att mötas över god mat och dryck.

Kökets filosofi “ärligt och härligt”, “rustik elegans” och fokus på råvarornas säsonger sätter sin prägel på rätterna som levereras från det öppna köket som de kallar Saluhallen.

 • Tai Shanghai restaurang

Omdöme: 2/5

Tai Shanghai Restaurang är ett utmärkt val för indonesisk mat i Göteborg. På menyn finns klassiska indonesiska rätter som nasi goreng (stekt ris) och satay (köttspett). Restaurangen har en avslappnad atmosfär och priserna är mycket rimliga. Det som gör att denna inte riktigt flyger upp i stjärnor är dess inredning som är lite uråldrad, men god mat finns det!

 

Avslut

Detta är bara några av de bra restaurangerna som finns i Göteborg. Oavsett om du är ute efter en fin middag eller en avslappnad måltid kan du säkert hitta något som faller dig i smaken i denna stad. Bon appetit!rimliga.

Du kanske också gillar…