Baba Ganoush
Recept

Baba Ganoush, en arabisk delikatess

Baba Ganoush är en arabisk röra som ofta serveras som en förrätt eller en aptitretare. Den är tillverkad av aubergine, olivolja, tahini, citronsaft, vitlök och kryddor. Detta vegetariska alternativ är fyllt med smak och är ett bra alternativ till hummus. På senare tid har röran väckts till liv på nytt till följd av tv-programmet ”Bäst i test”, där Markus Berggren i ett av programmets tester skapar en låt. Låten handlar om vad Baba Ganoush betyder, eftersom Markus i programmet inte visste detta tidigare.

Vad betyder Baba Ganoush?

Baba Ganoush betyder ”forking father” eller ”papafork” på arabiska, som refererar till de äldste männen i en familj som ansågs vara kockarna för familjehögtider. Röran är en av många läckerheter som dessa pappor brukade laga för att servera till sina nära och kära.

Receptet för Baba Ganoush är relativt enkelt, men smaken är otroligt komplex och välbalanserad. Auberginerna rostas tills de är mjuka, sedan mals de tillsammans med de andra ingredienserna för att skapa en sammetslen röra.

Ingredienser:

 • 2 auberginer
 • 3 msk tahini
 • 3 msk färskpressad citronjuice
 • 3 vitlöksklyftor, hackade
 • 2 msk olivolja
 • 1 tsk spiskummin
 • 1 tsk salt
 • Hackad persilja och granatäpplekärnor för garnering

Gör så här:

 1. Förvärm ugnen till 200°C. Stick auberginerna på flera ställen med en gaffel för att förhindra att de spricker under rostning.
 2. Rosta auberginerna i ugnen i ca 30-40 minuter eller tills de är mjuka och skalet är svart och sprött.
 3. Ta ut auberginerna från ugnen och låt dem svalna i ca 15 minuter.
 4. Skala auberginerna och ta bort stjälkarna.
 5. Tillsätt auberginerna, tahini, citronjuice, hackad vitlök, olivolja, spiskummin och salt i en matberedare och blanda tills det är en jämn röra.
 6. Häll röran i en serveringsskål och garnera med hackad persilja och granatäpplekärnor.

Baba Ganoush är enkel att tillaga och en underbar röra att servera på en fest eller som en hälsosam snacks på kvällen. Det går även att använda som en smakrik fyllning i olika bröd och wraps. Det är viktigt att notera att auberginerna bör rostas tills de är mjuka, annars kan det bli en något bittrare smak.

Om du är en fan av arabisk matlagning eller bara vill prova något nytt, är Baba Ganoush ett bra alternativ.

Vad är Baba Ganoush?

Så som tidigare nämnt så är Baba Ganoush är en röra som härstammar från Mellanöstern och är en populär delikatess i många delar av världen. Det som många däremot inte vet om är att det är en läcker och näringsrik maträtt som passar perfekt för vegetarianer och veganer.

En av de viktigaste ingredienserna i Baba Ganoush är auberginerna, som innehåller antioxidanter som skyddar cellerna i kroppen från skador. Auberginer innehåller även kalium som är bra för att sänka blodtrycket och minska risken för hjärtsjukdomar.

En annan viktig ingrediens i Baba Ganoush är tahini, som är en pasta gjord av sesamfrön. Tahini innehåller höga halter av hälsosamma fetter, vitaminer och mineraler. Dessa näringsämnen hjälper till att främja hjärthälsa, minska inflammation i kroppen och öka immunförsvaret.

Förutom sina hälsosamma fördelar är Baba Ganoush också en läcker och mångsidig maträtt som kan serveras på många olika sätt. Den kan serveras med pitabröd eller grönsaker för att göra en hälsosam och fyllande snacks. Den kan även användas som en smakrik fyllning i wraps eller smörgåsar.

Lätt tillagning?

Baba Ganoush är enkel att tillaga, men det är viktigt att använda färska ingredienser för att få den bästa smaken. Att rosta auberginerna är en avgörande del av processen, eftersom det hjälper till att ge röran en unik och läcker smak. Detta kan göras antingen i ugnen eller över en öppen låga.

För att göra Baba Ganoush ännu mer intressant, kan man experimentera med olika kryddor och smaker. En del människor väljer att lägga till paprika eller koriander, medan andra föredrar att använda mer vitlök eller citronsaft för att göra röran syrligare.

Baba Ganoush Bäst i test

Något som jag inte kunde undkomma var att lägga till låten som skrev i Bäst i test. Skulle tipsa er att kolla in serien själva om ni inte redan kollat. Fredag den 24 Februari 2023 släppts nämligen en ny säsong!

Så om du letar efter en läcker och hälsosam maträtt som är enkel att tillaga och kan serveras på många olika sätt, så är Baba Ganoush definitivt ett bra val. Med sina näringsrika ingredienser och rika smaker är det en röra som är svår att motstå. Prova att göra det hemma och du kommer inte bli besviken!

Du kanske också gillar…