Nyheter Tips

Mat du bör undvika vid sjukdom

Äter gör vi alla. Oavsett om det är på restaurang eller hemma, så behöver vi detta för att överleva. Mat du bör undvika vid sjukdom är däremot något som kan vara väldigt svårt att summera ihop, både för att saker skiljer sig från person till person, och för att det på nätet kan skilja sig en del beroende på vilken källa du väljer att tro på. Extra viktigt är det att hitta mat som håller dig pigg om du är på resande fot med exempelvis en campervan. Detta då du ofta rör dig mellan olika klimat och länder. Fel matvanor här leder lätt till en bedrövlig resa, så se till att du lär dig allt om din mat innan du ger dig iväg! Här nedan kommer guiden!

Ont i magen efter mat? – Här har du varför!

Att få ont i magen efter att ha ätit är aldrig kul. Kanske är du turligt nog hemma och kan vila tills dess att smärtan släpper. Andra gånger kanske du är ute och äter på en restaurang medan känslan uppstår. Anledningarna till att du känner så här kan vara många. Ofta är orsaken till smärtan att du ätit för fort, eller att magen för någon annan anledning inte hunnit smälta maten.  Vanliga symptom när man har ont i magen är att känna sig upplåst i magen, känner sig illamående efter mat, eller upplever diarréer.

Anledningen till att du kan känna så här kan vara många. En orsak kan vara att du äter för fort. Kan detta stämma in på dig, så rekommenderar vi därför att äta lite långsammare. En annan anledning kan vara att du äter mat som lätt är gasbildande, så som lök, bönor och linser. Här rekommenderar vi att du provar att försöka undvika dessa saker i din matlagning.

I de allra flesta lägen så går denna känsla över efter ett par timmar. Skulle det inte göra detta, så är det även bra att försöka utesluta om smärtan kan ha att göra med att du blivit förstoppad. Det kan även uppstå smärtor i samband med stress, vilken man lätt kan se förbi. Det är därför extra viktigt att du känner av om detta skulle kunna vara orsaken. Om du inte hittar någon annan förklaring, så kan det vara värt att försöka prova att hantera stressnivån för att försöka återställa magen till att vara som vanlig igen. Skulle det inte bli bättre under en längre tid, så är det ALLTID bäst att kontakta sjukvården.

En annan förklaring till magont kan vara magsjuka eller matförgiftning!

Bra mat vid magsjuka

Att hitta bra mat vid magsjuka som passar dig är extremt viktigt. Som vi nämnde i början av denna text så är vi alla olika vilket även resulterar att vi behöver olika sorters mat. Något som är väldigt viktigt vid magsjuka är att man undviker fiberrik mat. Detta då fiberrik mat ofta kan leda till en värre diarré än vad du kanske redan har. Något du däremot kan få in i din matvana under din magsjuka är att försöka äta fermenterad mat. Fermenterad mat är mat som innehåller mjölksyrebakterier. Dessa är bra för att hämma och ta död på oönskade bakterier i kroppen.

Andra exempel på mat att föredra vid magsjuka är dessa:

 • Soppa
 • Kokt fisk
 • Ris
 • Vitt bröd
 • Skorpor
 • Generellt lättsmält mat som även är mjölkfattigt, fettfattigt och fiberfattigt.

Generellt så är du ute efter att mat som inte kräver mycket energi för att brytas ner av magen. Ju mindre magen behöver jobba, desto bättre! Svår mat att bryta ner är exempelvis fettrik mat och kött. Det säger sig oftast själv att man inte äter en pizza efter magsjuka, då man oftast inte heller är så sugen på det. Viktigt är att man faktiskt tar det lugnt och äter i ett lugnt tempo och rätt mat. Tarmarna behöver återställa sig. Tänk även på att du inte ska tvinga i dig mat medan du väl är magsjuk, utan ät i måttlig mängd, bara så du får i dig något litet och enkelt!

Fiberrik mat vid sjukdom

Kostfiber har en stor inverkan, som att till exempel se till att tarmarna fungerar som normalt. Har du problem med en trög mage, och att du kanske är förstoppad eller bara har svårt för att få ut det som behöver komma ut, så är det troligtvis fiber du saknar. Utöver att addera mer fiber i din matvana så krävs det att du dricker mycket vatten för att det ska verka.

Här nedan är lite exempel på mat som har mycket fiber i sig:

 • Grovt bröd
 • Grovt mjöl / gryn
 • Grönsaker
 • Rotfrukter
 • Baljväxter
 • Frukt och bär
Bild på 3 tallrikar

Fibrer stimulerar bland annat tuggning och hjälper dig även med din salivproduktion vilket även är en superviktig funktion för din munhälsa och för att tänderna ska må bra. Fibrer hjälper även till med att få en lägre och långsammare höjning av blodsockernivån. Tar du en titt på exempelvis frön på bröd så är dessa ofta väldigt fiberrika. Detta leder till att du lättare blir mätt och mättnadskänslan kommer tidigare. Det sänker även blodfettet i kroppen och motverkar förstoppning.

Järnrik mat vid sjukdom

Järnrik mat är även det en väldigt viktig del. Detta är något som inte så många kommer i kontakt med så ofta, däremot är det en större risk att man varit med om detta om man menstruerar, är eller varit gravid, ammat, eller har någon slags specialkost så som vegetarianer och veganer. Järn används av kroppen för att producera blod.2 Utan järn så kan det inte bildas tillräckligt med röda blodkroppar för att kunna fortsätta producera blod, och det blir även svårt att transportera blod vilket är livsavgörande.

Järnbrist är den vanligaste brist man kan ha i kroppen (bristtillstånd). Symtom du kan få av detta kan vara trötthet, orklöshet, svårigheter att koncentrera sig (koncentrationsvårigheter) eller yrsel. Det finns väldigt mycket mer du kan känna av än just dessa exempel. Du kan även lätt bli andfådd, susande öron eller huvudvärk.

Väldigt många associerar järnrik mat till djurlivet och kött och inälvsmat. Detta är helt korrekt. Rätter som är väldigt järnrika är mat så som blodpuddig och lever. Däremot är det väldigt många som kan ha svårt med dessa maträtter och att lyckas få i sig detta, inte minst om du är vegetarian eller vegan. Det finns som tur är alternativ för att nå över detta. Däremot så krävs det då lite mer involvering i sin kost och att man läser in sig på djupet på vad som behövs för just dig.

Utöver dessa alternativ så finns det även järn, i mindre koncentration, i mer vardagliga köttprodukter så som köttfärs, kycklingfilé eller lax.

Mat med zink i – Zink mat

Att hitta zink mat är inte så svårt, det finns i väldigt mycket av det vi äter normalt vis. Däremot så kan det vara bra att ha koll på varför det är viktigt att vi får i oss zink. Zink är nämligen en hjälpande hand i matsmältning, ämnesomsättning, fertilitet, sårläkning. Det kan även påverka matsmältningen, din hud, men även ge dig ett sämre immunförsvar. Riskerna med att få i sig för lite zink är alltså väldigt stora vilket är varför det för vissa kan vara bra att ha koll på vad man bör fokusera för att inte hamna efter här.

Zink är både en antioxidant och en mineral. Det är alltså en väldigt viktig del som även har mer än 200 enzymer, vilket inte alla kanske är så införstådda sig i vad som menas med detta. Det som är viktigast att ha lite koll på är att det är involverat i väldigt mycket vitaminer som vi får i oss dagligen. Något som man lätt kan se i vardagen med zinkbrist är att det även stärker slemhinnorna och är virusdödande. Är du sjuk mycket eller har väldigt många problem med slemhinnorna kan alltså zink vara svaret på ditt problem.

Till sist vill vi även nämna att det kan leda till att du känner dig oförklarligt trött och seg. Vanligt är att man även kan få ett sug för att få i sig salt och kolhydrater, ha svårt med minnet eller känner en dålig aptit. Ett sätt att se om man har zinkbrist är även att kolla på färgen på tungan. Har du en vit beläggning där så kan alltså detta vara anledningen.

IBS – Mat att undvika

Till sist så vill vi gå in på IBS. IBS är något som väldigt många människor i Sverige lider av. Vissa av lättare karaktär som kanske inte påverkar vardagen på samma vis, medan vissa andra kan ha problem som leder till svårigheter med att få vardagen att gå ihop så som att kunna sköta ett vanligt dygnsjobb inom exempelvis service.

Symptom på att du kanske lider av IBS är att du har ont i magen och/eller diarré. Som du läst tidigare i denna text så finns det många tillfällen där du kan ha ont i magen, så gå inte direkt till tanken på IBS då detta skiljer sig en del. En sak som skiljer är att magont ofta kan komma i omgånger, medan IBS för många kan vara kvar i år, om inte hela livet. Det är därför väldigt svårt att bli av symptomen helt, däremot så finns det både receptfria och receptbelagda läkemedel som kan hjälpa med att göra det lindrigt nog för att kunna få vardagen att gå ihop.

Grunden i problemet med IBS är att du har en lättretlig eller överkänslig tarm. Vissa kan uppleva detta i form av magknip under revensbågarna eller en molande värk i hela magen. Oftast gör det ondare när du precis ätit. Tyvärr finns det inte mycket som kan förändra läget, däremot så är det alltid bra om du försöker undvika laxerande mat eftersom detta så som många vet leder till att du behöver gå på toa oftare, vilket du troligtvis redan gör mycket om du lider av IBS.

Du kanske också gillar…