Recept

Lär dig koka ägg rätt

Ägg är något som många har till vardags. Antingen stekta ägg till frukost, eller något mer utvecklat så som en äggröra eller omelett. Det många fortfarande kan fela lite på är hur man däremot kokar ägg. Du kan vara lugn, det händer! Här nedan har vi skrivit ner grunderna i att koka ägg och vad som kan vara bra att man tänker på för att få dem precis så som man vill ha dem.

Hur länge ska man koka ägg?

Det är en fråga som, tro det eller ej, är svårare än vad man tror. Frågan är mycket individuell beroende på tycke av smak och konsistens. Man kan tänka sig att det är en enkel sak, men det är inte helt enkelt att få till sitt ”perfekta” ägg. Ett kanontips är att köpa sig en äggtimer. Denna lägger man med äggen i vattnet. Medans äggen kokar skiftar timern färg och visar genom detta äggens olika stadier, för att du enkelt ska kunna ta bort kastrullen från spisen när de är klart enligt dig.

Oavsett om du föredrar löskokta ägg, halvhårda ägg eller hårdkokta ägg kommer här en guide på hur länge ägg ska koka!

Koka ägg kallt vatten:

  1. Lägg äggen i en kastrull och häll på så mycket vatten så att det nästan täcker äggen. Koka upp.
  2. Sänk värmen så vattnet sjuder.
  3. När ägget är klart, ta kastrullen och spola med kallt vatten.

OBS! Koktiden räknas när vattnet börjar koka.

Koktid: Se tabell nedan

Koka ägg i kokande vatten:

  1. Koka upp så mycket vatten så det nästan täcker ägget.
  2. Sänk försiktigt ägget ner i vattnet med en sked.
  3. Sänk värmen så vattnet sjuder.
  4. Spola sedan under kallt vatten

Koktid: Se tabell nedan

Koka ägg tid

Om ägget läggs i kokande vatten:

Löskokt: 3-4 minuter

Halvhårda: 5-6 minuter

Hårdkokt: 10-12 minuter

Om ägget läggs i kallt vatten:

Löskokta: 1-2 minuter

Halvhårda: 3-4 minuter

Hårdkokta: 7-8 minuter

Avnjut med salt, kaviar, majonnäs eller vad du föredrar. I en äggkopp eller på en macka.

Du kanske också gillar…