Recept

Hur kokar man pasta?

Är man van i köket, så vet man troligtvis redan hur man kokar pasta. Pasta används i den större delen av vår matlagning, vilket också gör att det finns hundratals varianter av pasta. Många har olika koktider och finesser som gör den till den godaste, här nedan förklarar vi på en grundläggande nivå hur man kokar pasta, för de som är nya i köket!

Ingridienser (2 personer)

  • 2 l vatten
  • 1 1/2 tsk salt
  • Pastamängd – kolla på förpackningen
  • Eventuellt 1 tsk matfett.

Koka pasta

  • Koka upp vatten och salt i en kastrull under lock.
  • Lägg i pastan – pastamängd ser du på förpackningen.
  • Spagetti lägger du i på dess längd, och trycker sedan i efterhand, när den mjuknat, ner resten av pastan (Bryt ej av den på hälften).
  • Låt koka på medelvärme utan lock. Rör om då och då. Kok-tiden beror på pastasorten och all info ser du på pastapaketet. Lagom kokt pasta ska ha lite tuggmotstånd, men givetvis inte för mycket.
  • Häll upp pastan i ett durkslag. Ska pastan serveras kall kan du spola den snabbt med kallt vatten. Skaka så vattnet rinner av.
  • Ska pastan serveras varm hälls den tillbaka i kastrullen. Tillsätt lite matfett och rör om (ej ett måste). Lägg på locket och skaka kastrullen över värme så klibbar inte pastan ihop.
  • Klar!

Du kanske också gillar…