Kålpuddingsbit
Recept

Mors Kålpudding – en husmansklassiker

Kålpudding – en svensk husmansklassiker som har funnits med på matborden i generationer. Den krämiga, mustiga och smakrika rätten är enkel att göra och passar perfekt till vardagsmiddagen eller som en god och mättande lunch. Här nedanför hittar du allt du behöver veta om kålpudding, inklusive dess historia, näringsvärde och självklart – ett klassiskt recept på mors kålpudding.

Kålpuddingens historia

Kålpudding är en rätt med anor från Nord- och Östeuropa, där kål var en vanlig gröda och användes flitigt i matlagning. Ursprungligen gjordes kålpudding genom att blanda kål med olika sorters kött och bakas i ugnen. Rätten var enkel, mättande och ekonomisk, vilket gjorde den mycket populär bland vanliga människor.

Under 1800-talet spreds kålpuddingens popularitet till andra delar av Europa och Amerika, där den anpassades efter lokala ingredienser och smakpreferenser. Idag finns det många olika varianter av kålpudding, men grundreceptet är fortfarande detsamma: en läcker och mättande rätt som är enkel att laga och perfekt för den som vill äta hälsosamt och hålla nere kostnaderna.

Historia Kålpudding har alltså en lång historia och har funnits på matbordet i Sverige sedan början av 1800-talet. Ursprungligen var kålpuddingen en fattig maträtt som tillverkades av enkla och billiga ingredienser som kål och köttfärs. Idag har rätten blivit en husmansklassiker och är älskad av både barn och vuxna.

Recept på Mors Kålpudding

Recept Att laga kålpudding är enkelt och tar inte mycket tid alls. Här är ett klassiskt recept på mors kålpudding:

Ingredienser:

 • 1 kg vitkål
 • 500 g köttfärs
 • 1 lök
 • 1 dl ströbröd
 • 2 dl mjölk
 • 2 ägg
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk svartpeppar
 • 1 tsk kummin

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Strimla vitkålen och koka i saltat vatten tills den är mjuk.
 3. Hacka löken och fräs den i en stekpanna tills den är mjuk och genomskinlig.
 4. Blanda köttfärsen med ströbröd, mjölk, ägg, salt, svartpeppar och kummin.
 5. Blanda i den frästa löken och hälften av den kokta vitkålen i köttfärsblandningen.
 6. Smörj en ugnssäker form och lägg i resten av den kokta vitkålen i botten.
 7. Lägg på köttfärsblandningen och jämna till ytan.
 8. Grädda i ugnen i ca 50-60 minuter tills kålpuddingen är genomgräddad.

Är det nyttigt?

Näring och nyttighet Kålpudding är en näringsrik och mättande rätt som passar utmärkt för den som vill äta hälsosamt. Vitkålen som används i kålpuddingen är full av vitaminer och mineraler, bland annat C-vitamin, järn och kalcium. Köttfärsen bidrar med protein som är viktigt för kroppens uppbyggnad och muskelhälsa. Det är även möjligt att variera kålpuddingen genom att använda kalkonfärs, quornfärs eller andra vegetariska alternativ.

Utöver att vara näringsrik och mättande har kålpudding även andra fördelar. Den är lätt att laga och kan förberedas på förhand, vilket gör det till en utmärkt maträtt att bjuda på vid middagar eller större tillställningar. Dessutom är det en ekonomisk rätt som är perfekt för den som vill spara pengar utan att behöva tumma på smak eller kvalitet.

En annan fördel med kålpudding är att den är mycket anpassningsbar. Det finns många olika varianter av kålpudding och det är enkelt att variera rätten efter egna önskemål eller smakpreferenser. Det går till exempel att använda andra typer av kål, såsom savoykål eller rödkål, eller att lägga till olika kryddor eller grönsaker för att få mer smak och variation.

Vid tillagning

När man tillagar kålpudding är det också viktigt att tänka på att köttfärsen är genomstekt. Detta för att undvika risken för att få i sig skadliga bakterier som kan leda till matförgiftning. Det är också viktigt att hantera livsmedel på ett säkert sätt för att undvika smittspridning och andra hälsorisker.

Avslut

Sammanfattningsvis är kålpudding en älskad husmansklassiker som är näringsrik, mättande och ekonomisk. Det finns många olika varianter av kålpudding som är enkla att anpassa efter egna önskemål eller smakpreferenser. För den som vill laga en god och hälsosam middag eller bjuda på en läcker rätt vid större tillställningar är kålpudding ett utmärkt alternativ.

Avslutningsvis hoppas jag att denna artikel har varit till hjälp för dig som söker information om kålpudding och dess historia, näringsvärde och recept. Med detta klassiska recept på mors kålpudding och tips på olika varianter av rätten, kan du laga en god och näringsrik måltid som passar hela familjen eller dina gäster. Lycka till i köket!

Tröttnat på att laga mat?

Läs vår artikel om Wolt, så kan du beställa hem mat istället!

Du kanske också gillar…