Skål med kalops
Recept

Kalopsens historia – från medeltida Europa till klassisk svensk rätt

Kalops har en lång och intressant historia som sträcker sig tillbaka till medeltida Europa. Ursprungligen var kalops en enkel köttgryta som tillagades av billigare köttbitar, rotfrukter och kryddor. Under 1700-talet spreds kalopsreceptet till Sverige och blev särskilt populärt i Skåne, där man använde högrev och serverade det med potatis och lingon. Kalops var en billig och närande maträtt som särskilt uppskattades bland bönderna. Idag är kalops en klassisk svensk rätt som fortfarande serveras runt om i landet och är en favorit för många.

Köttet gör smaken

En av de viktigaste ingredienserna i kalops är köttet, och traditionellt sett används nötkött för att laga rätten. Det kan vara allt från högrev till grytbitar, men det är viktigt att välja högkvalitativt kött för att få den bästa smaken. När man bryner köttet i smör eller olja, så får det en fin yta och frigörs smakämnen som sedan kokar ihop med övriga ingredienser i grytan.

Kalops kan laga på olika sätt (Tips kan du hitta på olika matbloggar), men det finns några grundläggande steg som behöver följas oavsett vilket recept man väljer. Först och främst, så bör man välja kött av hög kvalitet som bryns i smör eller olja. Sedan tillsätter man lök och låter den bli mjuk och genomskinlig, innan man häller på en smakrik buljong. Buljongen kan vara baserad på kött, grönsaker eller en kombination av båda.

För att ge kalopsen mer smak och fyllighet, så kan man tillsätta ingredienser som morötter, potatis och kryddor som kryddpeppar och lagerblad. Dessa ingredienser kokas sedan tillsammans med köttet och buljongen i flera timmar tills det blir mört och smakrikt. Det är viktigt att låta grytan koka länge så att smakerna verkligen får chans att utvecklas.

Receptet kan förändras beroende på vart du bor

Om du söker efter ett autentiskt kalops recept, så finns det många olika varianter att välja mellan. Det finns skånska kalops recept, gotländska kalops recept och många andra varianter från olika delar av Sverige. En av de mest populära är den skånska varianten, som oftast innehåller lök, morötter och kryddor som kryddpeppar och lagerblad. Rätten serveras säkerligen på många av restaurangerna i Skåne, så som restauranger i Malmö.

En annan viktig faktor att tänka på när man lagar kalops är tillbehören. En vanlig servering är att servera kalops tillsammans med kokt potatis och rödbetor, men det finns många andra tillbehör som passar bra till. Några exempel är rårörda lingon, inlagd gurka och senap.

Sammanfattningsvis

Kalops en riktig klassiker inom svensk matlagning, med rötter som sträcker sig långt tillbaka i historien. Att laga kalops är en relativt enkel process, men det kräver tålamod och högkvalitativa ingredienser för att få till den goda smaken och rika konsistensen. Genom att använda ett autentiskt kalops recept och servera med väl valda tillbehör kan du skapa en riktig favorit i köket! Nedan kan du ta del av ett recept på klassisk skånsk kalops.

Recept på klassisk kalops:

Ingredienser:

 • 1 kg högrev, tärnad
 • 2 stora gula lökar, finhackade
 • 3 morötter, skivade
 • 10-15 hela kryddpepparkorn
 • 3-4 lagerblad
 • 1 tsk salt
 • 1/2 tsk svartpeppar
 • 2 msk smör
 • 6-7 dl köttbuljong (tärning eller hemkokt)
 • 1 msk vetemjöl
 • 2 msk vatten

Gör så här:

 1. Bryn köttet i smöret i en stor kastrull eller gryta. Strö över salt och svartpeppar under bryning.
 2. Tillsätt löken och låt den bli mjuk och genomskinlig. Tillsätt sedan morötterna, kryddpepparkornen och lagerbladen.
 3. Häll på buljongen och låt grytan koka upp. Sänk sedan värmen så att det bara småputtrar.
 4. Låt grytan sjuda i ca 2-3 timmar tills köttet är riktigt mört.
 5. Blanda vetemjöl och vatten till en jämn smet och rör ner i grytan. Låt sjuda i ytterligare några minuter tills såsen tjocknar.
 6. Smaka av med salt och peppar.
 7. Servera kalopsen med kokt potatis och rårörda lingon.

Tips: Du kan även lägga till andra rotfrukter som palsternacka eller rotselleri för att variera smaken.

Smaklig måltid!

Du kanske också gillar…