Kocken Mathias Dahlgren
Kändisar

Mathias Dahlgren – Passionen för mat som erövrade världen

Bo Mathias Dahlgren är ett namn som väldigt många idag känner till. Namnet har varit väl känt länge, inte minst vid 1997 där han vann ”kock-VM”. Mathias har varit en stor del i de svenske köket. Både via sina priser, men även via sina uppstartade restauranger under åren och de böcker han släppt. Vi kommer i denna artikel gå igenom Mathias Dahlgrens liv och hans framgångar!

Från Umeå till världen – Mathias Dahlgrens tidiga karriär

Bo Mathias Dahlgren, född 10 mars 1969 i Umeå, är en välkänd man här i Sverige, men även internationellt. Han har etablerat sig som en ledande röst inom den svenska matbranschen genom sin passion för mat och hans förmåga att skapa oväntade och oförglömliga smaker.

Mathias Dahlgren har vunnit många prestigefulla priser under sin karriär. Han har till exempel vunnit två stjärnor i Guide Michelin för sin Michelin-belönade restaurang Matsalen. Han har också tilldelats titeln ”Årets kock” av White Guide, en av de främsta mat- och restauranguppslagsböckerna i Norden.

Fakta

MATHIAS DAHLGREN

  • Född: 10 mars 1969
  • Födelseort: Umeå
  • Nationalitet: Svensk
  • Yrke: Kock och författare
  • Noterbara priser: Årets Kock, Bocuse d’Or Europe, 2 stjärnor i Guide Michelin för Matsalen, Gulddraken för Årets Krog, Årets Hållbara Krog
  • Kända restauranger: Matsalen, Matbaren, Gastrologik
  • Kända böcker: ”Mat med omtanke”, ”Råvaror i fokus”
  • Hållbarhetsfilosofi: Fokus på lokalt odlade råvaror och hållbar matlagning

Prisbelönta restauranger – Matsalen, Matbaren och Gastrologik

Mathias Dahlgren är grundare / medgrundare till flera av Sveriges mest hyllade restauranger, inklusive Matsalen, Matbaren och Stockholmsrestaurangen Gastrologik. Hans unika stil, som fokuserar på att använda lokalt odlade råvaror och skapa en meny som speglar den svenska säsongen, har gjort honom till en eftertraktad krögare världen över.

Mat med omtanke – Dahlgrens hållbarhetsfilosofi

Dessutom har Mathias Dahlgren utgivit flera böcker om mat och kokkonst, inklusive ”Mat med omtanke” och ”Råvaror i fokus”. Hans böcker har blivit hyllade av både kritiker och allmänheten och har bidragit till att sprida hans passion för hållbar matlagning och uppskattningen för svenska råvaror. Här nedan följer vi hans olika priser genom åren:

  • Årets Kock, White Guide (2000)
  • Vinnare av Bocuse d’Or Europe (2004)
  • Årets Kock, Gastronomiska Akademien (2007)
  • 2 stjärnor i Guide Michelin för Matsalen (2008)
  • Gulddraken för Årets Krog, Dagens Nyheter (2012)
  • Årets Kreativa Kock, White Guide (2015)
  • Årets Hållbara Krog, White Guide (2018)
  • Diplom från Kungliga Patriotiska Sällskapet för hans bidrag till svensk gastronomi (2019)

Dessa är bara några av de många utmärkelser som Mathias Dahlgren har fått under sin framgångsrika karriär som kock och restauratör.

Med priser som Årets Kock, White Guide (2000), Vinnare av Bocuse d’Or Europe (2004), Gulddraken för Årets Krog, Dagens Nyheter (2012) och Årets Hållbara Krog, White Guide (2018) är det ingen tvekan om att Mathias Dahlgren är en av de mest framgångsrika kockarna och restauratörerna i Sverige. Dessa utmärkelser är bara några av de många priserna han har fått under sin karriär och visar på hans passion och kompetens för matlagning och gastronomi.

Twitterflöde:

Vill du läsa mer hos oss?